2010. 10. 12.

Hozzátáplálás 1 - gyümölcsök

Mici hozzátáplálása elkezdéséhez az 5 hónapot tűztem ki gondolatban. Mivel fele-fele arányban kapott anyatejet és tápszert, így akár négy hónaposan is elkezdhettük volna, de én azt korainak éreztem és állítólag érdemes hallgatni azokra a bizonyos anyai megérzésekre. Nos én így tettem és figyeltem a kiscsajt, akit egyre inkább érdekelt az amikor mi ettünk, úgy figyelt, szinte kinézte a falatot a szánkból, pedig esküszöm kapott rendesen enni. Szóval Emma ezzel, a szervezetem pedig a tej fokozatos csökkenésével jelezte, hogy eljött az idő! Így pár kanálka almalével koccintottunk az öt hónapos fordulón:-)))

A hozzátáplálással kapcsolatban rengeteg anyag van a neten, ezek között kezdtem el böngészgetni, no és a két legautentikusabb forrásomat Virágot és  Zitust használtam fel, hogy kitaláljam mi hogyan is kezdjünk hozzá. Az első körben adható gyümölcsök: alma, őszibarack, meggy. Azt az elvet próbálom követni, hogy ami idénygyümölcs, abból frisset adok, ami nem, abból inkább üvegest. Amúgy sem árt a mami főztjét és a bolti üveges ízeket is vegyesen szokni:-) Én elsőnek a tízórai kiváltását kezdtem el.

Gála típusú almával kezdtünk, ez finom édes
1. nap: hámozott, magozott negyed almát üvegreszelőn lereszeltem, és csak a léből adtam 2 kanállal
2. nap: 2-3 kanál lé, aztán 2-3 kanál pépes rész is
3. nap: fél lereszelt alma
4. nap: fél lereszelt alma
5. nap: fél lereszelt alma
Ez már meglehetősen jól csúszott a kishölgyenk, tátogatta a száját rendesen:-))) Így felbátorodtam és jöhettek a következő gyümölcsök!
6. nap: fél alma+2-3 kanál Hipp őszi (ez cukormentes)
7. nap fél alma+10 kanál Hipp őszi
8. nap fél alma+fél üveg Hipp őszi
Még nyáron lefagyasztottunk őszibarackot kis adagokban, egy adag 3 kisméretű fél barack magozva, hámozva. Innentől botmixerrel dolgoztam.
9. nap fél alma+1 adag kiolvasztott barack (sokkal finomabb ám, mint a Hipp)
10. nap fél alma+1 adag kiolvasztott barack
Ez így már egész jól ment, csak épp kevésnek tűnt, hamar megéhezett utána. Régen ezért reszeltek kekszet, babapiskótát a babakajába, na ez most TILOS, semmi gluténtartalmút nem kaphatnak egyelőre!!! Ezért a DM-ben vettem bio kölespépet, ezen kívül még a rizspépet ajánlják.
11-12. nap 1 egész alma+1 adag kiolvasztott barack+fél üveg Hipp barack+1 adag kölespép (100 ml víz+2 ek pép), a gyümölcsös cuccokat botmixerrel pépesítettem a végén hozzákevertem a kölespépet. Ebből 2 üvegnyi lett, így eltettem egyet a hűtőbe másnapra. Ez egy nagyon jó kis kombináció lett, Mici lelkesen cuppogtatva eszi, ha meglátja az üveget, már nyúl is utána:-)) Egy üveggel már simán benyom!
Így ezt eszegeti azóta, tegnap meggyet kezdtem kóstoltatni vele. Háááááááát egyikünknek sem lett a kedvence, nekem macerás, ráadásul mindent megfog, neki pedig savanyú. Eszméletlen arcot vágott először:-) Meggyből is első nap 2 kanállal adtam, ma pedig 10 kanálnyit hozzá kevertem az előzőekben leírt kombinációhoz, így már lelkesebben ette. A meggy szintén fagyasztott volt, kiolvasztottam, kb. egy jó maroknyit botmixereztem és teaszűrőn átpaszíroztam, ebből egy fél üvegnyi lett.

Most itt tartunk, egyelőre ezeket fogom kombinálni. Sajnos már csak reggel van szopi, így a napokban nekifogunk az ebéd kiváltásának is, jöhetnek a zöldségek!!!

Ja és egy nagyon fontos jótanács: MŰANYAGELŐKE!!! 
 

3 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyesen haladtok! Remélem egyszer majd Bendi is ilyen lelkesen fog kajálni!

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük! Amilyen jó étvággyal szopizik Bendi, szerintem tuti:-)))

    VálaszTörlés
  3. Hát ezért most úgy de úgy irigykedem:-DD Marika totál elutasít mindent, pedig nagyon érdekli. Tök mindegy, hogy mit reszelek, mixelek. Ilyen kínlódásra csak a legnagyobbnál emlékszem. Ő ma is szinte fotoszintetizál. Nem akarok újra kínlódni, amúgy is rühellem a hozzátáplálást!

    Szóvalegy szóü mint száz, ügyes a csajszid és Te is!

    VálaszTörlés