2011. 04. 28.

Első szülinapi torta - közkívánatra

A Facebook-os csapatban többen jelezték, hogy jól jöhet még a tarsolyukban ez a recept, így leírom, remélem sok babának és családnak lesz majd benne öröme!
Sokat kutakodtam a tuti torta után, mivel úgy gondoltam, hogy a heti 1 tojássárgája után nem szeretném Micit egy 6 tojásos piskótával beavatni, se tejszínes, tejes, vajkrémes cuccokkal terhelni, így a Neten talált tojásmentes piskóta receptet variáltam át, amit saját kreációjú pudingos krémmel töltöttem meg. Tudom-tudom, hogy egyéves kortól már mindent lehet... de azért mégsem egyik napról a másikra!
Mivel 2x ünnepeltünk, így duplán készítettem el, szóval 2x teszteltünk. Az otthonira csak egy díszes muffint tettem, ezt egy mozdulattal leszedtem, hogy a maszatoláshoz tökéletes legyen a terep, a családira pedig gyümölcsök kerültek.

A piskótához én az eredeti recept felét készítettem el, mivel kapcsos szív formában sütöttem, és az kisebb a klasszikus tortaformánál.

Hozzávalók:
  • 2,5 dl 100% almalé
  • 12 dkg cukor (én barna cukorral készítettem)
  • 25 dkg liszt (én teljes kiőrlésű liszttel készítettem)
  • 1 csomag sütöpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • csipet só
Az almalevet a cukorral jó habosra keverem, a száraz hozzávalókat is jól összekeverem, majd a kettőt össze. Aztán mehet a cucc a tortaformába, aminek az alját margarinozom, lisztezem. Forró sütőbe teszem, kb. 5 perc múlva visszaveszem a hőfokot 180 fokra, így még 15-20 percig sütőm. Persze mindenkinek a sütője válogatja! Miután kicsit kihűlt kiveszem a formából, és rácson hagyom fejjel lefelé kihűlni (az alja lesz a teteje, mert az szép egyenes)
Miután kihűlt én csak ketté vágtam, mert nem lett magas. 20 cm-es formában, vagy finom liszttel magasabb lesz!!! 

A krém:
  • 1 csomag Allnatura bio pudingpor (dm-es, nekem nagyon tetszett, mert csak kukoricakeményítő van benne, nem mindenféle E-akármik)
  • 4,5 dl rizstej
  • 2 evőkanál barna cukor
  • a végén hozzákevertem egy negyed Liga margarint (ez növényi)
Lefedtem és hagytam kihűlni, a ketté vágott tortát ezzel töltöttem meg és borítottam be. 
A családi verziót félbe vágott meggybefőttel díszítettem, a hámozott almából pedig szeleteket vágtam, citromba áztattam, hogy ne barnuljon meg, majd szív alakú sütikiszúróval szívecskéket varázsoltam belőle, ezek is a tortára kerültek.

A képek:
a maszatolós verzió


a családi verzió 
(sajnos Apa nem érezte fontosnak, hogy legyen erről egy közelink is:-))

4 megjegyzés:

  1. Boldog szülinapot a nagylánynak! Huh, de elröpült ez az év!

    VálaszTörlés
  2. Bizony-bizony:-))) Köszönjük szépen!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik a torta! Köszönöm a receptet! Ki fogom próbálni nemsoká!
    A kicsi lány pedig csoda csoda szép!
    Üdv: Eni anya

    VálaszTörlés
  4. BORZALMAS VOLT A TORTA!!

    VálaszTörlés