2011. 05. 25.

Fogas gondok

Soha életemben semmi gondom nem volt a fogaimmal. Pár éve így felnőtt koromban derült ki, hogy a girbe-gurbaságuk miatt nehezen tisztíthatóak a fogközeim, és ott fognak lukak keletkezni, amik mindkét fogat egyszerre támadják meg, amik szinte beomlanak, így derülve fény a problémára. Aztán a terhességem alatt szinte végig szenvedtem a bal alsó hátsó három fogammal, a bölcsességfogamat is beleértve. Egymás után lukadtak, így betömték, de nem volt valami sikeres a hadművelet, mert Mici születése után pár hónappal már a fogászaton dekkoltam fogfájással, aminek az lett a vége, hogy az ominózus háromból kihúzták az egyik bűnöst, mert tök tropa volt már.

Aztán most csaknem egy év elteltével folytatódott a dolog...
Újra érzékeny ugyanaz a tájék ha ráharapok, aztán már folyamatos a fájdalom, így hívom a dokit, aki azóta szülni ment. Elmegyek az utódjához, a Hermina útra - ide tartozunk, Dr. Lehoczky Mariannához. Mintegy kétórányi várakozás után sorra kerülök. A doktornő belepillant a számba, majd közli, lukas a bölcsességfogam, ki kell húzni! Hozzáteszem a terhességem alatt lett tömve, ezek szerint a tömés távozott. Mondtam, hogy rendben, csak oldjuk meg a dolgot, mert egy 1 éves kislánnyal vagyok otthon, nem tudok minden nap ez ügyben rohangálni. Erre közli, hogy félig fekve van kinőve, ő nem tudja kihúzni, beutal a Szt. István kórház szájsebészetére, és már tessékelt is kifelé, pontosabban elkezdett szörpöt készíteni maguknak, ami enyhén szólva ráutaló magatartás, hogy húzzak már. Én még "pofátlan" módon megkértem arra, hogy nézzen már bele a számba ha már itt vagyok, hogy van-e még problémás fogam, mert van ami érzékeny a hidegre, és eljönnék megcsináltatni. Erre belekotor, majd közli, ő nem lát semmit, finoman szólok neki, hogy bal oldalt melyik fogaimnál érzékeny, erre közli, ja azok úgy néz ki, lukasak. Ááááááááá, komolyan nem hiszem el, hogy egy fogorvosnál könyörögni kell a diagnózisért!!! Megállapodtunk, hogy ha a foghúzáson túl vagyok, jelentkezzek be, és megcsinálja. Mielőtt eljöttem, megkértem, hogy írjon fel a fogfájásomra valamit, mert a pár Algopyrinem már elfogyott, ami otthon volt. A válasz az volt, hogy úgyis kihúzzák majd, és nem fog fájni. ???????? Komolyan, ő miért is van ott?????

No ekkor még lelkesen telefonáltam az István kórházba, ahol kiderült a szájsebészet az fogsebészet, és szívesen kapcsolnak, de úgysem fogják felvenni a telefont... szép kilátás! Így a portás segítségével megtudtam a rendelési időt. Másnap reggel már ott ültem a fogsebészeten. A nem túl bizalomgerjesztő folyosón  elszántan várakozóktól tudom meg, hogy nem veszik be a papírjainkat, ha kinyílik az ajtó, a sorban következőnek kell bemenni, hívni a kutya sem fog. Ekkor még lelkes és elszánt voltam, hogy ma a rendelési idő végéig megszabadulok a fogamtól, ha kell féllábon is kibírom ezt a 6 órát!!! 11 körül kezdtem el türelmetlenkedni, már csak egy hölgy volt előttem, de nem akaródzott haladni a dolog... elvileg 2 ajtó nyílik ki időnként, a másik ajtón csak időre érkezett betegeket hívnak be, bár időpontot ugye nem lehet kérni... hogy is van ez? Az ajtókon néha ki-be viharzik 1-1 asszisztensnő, akit lehetetlen megszólítani, ha mégis megteszed, szó nélkül továbbhalad. Komolyan mondom velük lehetne oktatni a teljesen elutasító metakommunikációt!!! Szomorú de ők ilyen emberek, mert szerintem emberség az, amikor az egyik ember odafigyel a másikra, és válaszol a kérdésére, ráadásul nekik ez a munkájuk!!! Egyszer csak kijön az egyik ilyen droid és közli, hogy a doktor úrnak el kell menni a kardiológiára, 1 óra  múlva lesz itt megint, aki siet mehet haza! 
Mi páran, kitartóak maradtunk, mitöbb megpróbáltunk átülni az időpontos ajtóhoz, de 40 percnyi várakozás után feladtuk, inkább visszaültünk a doktor úrhoz, aki meg is érkezett az ígért 1 óra múlva. Mikor végre sorra kerültem, közölték velem, hogy mit képzelek, hogy röntgen nélkül jövök ide? Honnan kellett volna tudnom???? Ha tudtam volna, akkor beugrottam volna érte a sarki közértbe??? Úgy tűnik a drágalátos  Lehoczky doktornő ott a Herminán nem nagyon érti a szakmáját... Persze a levét én iszom meg, mert engem néznek hülyének és engem penderítenek ki ott is a folyosóra még mindig fájó foggal. Röntgenjük nincs (fogsebészeten???), ennyi... Közben a Kovács doktor elmagyarázta, hogy milyen leépítések vannak náluk, hogy a kolléganője (aki csak időpontosokat hív be) nyugdíjba megy, és ő egyedül marad, és ha lenne röntgenem akkor is csak 3 hét múlva lenne időpontja, de addigra szabira megy, és mire vissza jön amúgy sem fog már Zugló hozzá tartozni. Mi van??????? És én erről mit tehetek, és ki fog engem ellátni, láttam, itt mindenki számít, csak én nem? Próbáltam neki elmagyarázni, hogy otthon vagyok a kislányommal, nem nagyon engedhetem meg magamnak, hogy bajom legyen, és én próbálok a dolog végére járni, de csak falakba ütközöm. Erre elmagyarázta, hogy mások csípőprotézis műtétre várnak éveket, és az sokkal jobban fáj, és különben is a fogfájásba még senki sem halt bele. No comment... Persze ne engedhettem szabadjára az indulataimat, mert valami megoldást kellett találnom a problémámra. A főorvos úr végül megadta egy kedves tanítványa elérhetőségét, aki a Csengery utcában rendel (nem tudom, ott zuglóiként hogyan látnának el, de sejtésem van). Illetve megkaptam egy magánrendelő számát, ahol 3500 Ft-ért elkészítik a panoráma röntgent. Hmmmm elgondolkoztató... Ja és tőle is próbáltam fájdalomcsillapító receptet kérni, erre közölte, hogy a patikában lehet recept nélkül is kapni.

A megmentőm egy kedves családi már nyugdíjba vonult fogorvos ismerősünk volt, aki szerzett nekem egy nevet, akihez a Szentkirályi utcába a Sztomatológiára elmehetek. Ott a portástól kezdve a betegfelvevőn át, az asszisztensek és a doki is kommunikál. 1 órát töltöttem ott, ebből 20 percet várakozással. A maradék idő alatt 2x megvizsgáltak, a szemben lévő szobában készítettek egy röntgent (ingyen), majd kaptam egy injekciót és 2 heti fájdalom után pápá bölcsességfog. Hozzáteszem, nem vártak név szerint, csak egy nevet kaptam! Szeptemberben megyek a másikat kivarázsoltatni (az nehezebb eset). Ezúton is köszönöm a profi ellátást Dr. Bodrogi Péternek!!!

Elgondolkoztató, hogy miért lök az állami rendszer a magánrendelések karjaiba, miért nem akarnak ellátni normális rendelési időben, most már soha nem fogok sehol receptet kapni, és tulajdonképpen mire is fizettem be azt a rengeteg pénzt??? Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy az elmúlt 15 évben hányszor vettem igénybe betegellátást.

A neveket direkt írtam le, remélem másoknak segítenek a tapasztalataim!

3 megjegyzés:

  1. Te, ezt olvasni is durva volt!!! :(

    VálaszTörlés
  2. Komolyan mondom szinte a fájdalom volt a legkellemetlenebb... pedig volt!

    VálaszTörlés
  3. Sajnos itt tartunk, mi emberek nem számítunk:((( szegény jól megszenvedted a nem törödömséget az egészségügy részéről:((

    VálaszTörlés